MILJÖ & MATERIAL

Vår grundfilosofi som följt med oss från första början är att använda våra fantastiska naturtillgångar så mycket vi kan, alla lyxiga material som finns runtomkring oss och inte på andra sidan jordklotet. Material som är en del av kretsloppet och vuxit upp i vår närhet på bästa sätt. Förädlingen av råvarorna bygger på mångårig erfarenhet och sitter på en historia flera hundra år bakåt i tiden. En tillgång som i takt med ökad globalisering nästan glömts bort. Vi har letat personer och företag som har just det, en lång tradition och historia av att arbeta med de olika materialen. Även vi, som ändå visste att det fanns där, blev förvånade över de enorma kunskaperna vi i Sverige har. Allt ifrån forskare av värmebehandlat trä, stenbrott som drivits i generationer till träproducenter i Västerbotten som kan det mesta om träets egenskaper. Har du kommit ända hit i texten kanske du brinner lika mycket för detta som vi gör. Oavsett kan du nedan läsa vidare om respektive material vi valt att använda i våra produkter.

 

Värmebehandlat trä

Widala tog ett aktivt beslut redan under utvecklingsarbetet med serien Elements 2017 att den skulle ha svenskt värmebehandlat trä, sk ThermoWood®. Givet de fantastiska tillgångarna på bra virke i Sverige kändes det självklart att inte använda något som skeppats över halva jorden. Tänk att det finns en träbehandling helt utan kemikalier med bra motståndskraft mot röta (beständighetsklass 2 enligt EN 350-1 för furu) och dessutom är formstabilt med frånvaro av kåda. Vi köper in virket från en producent som levererar svanenmärkt virke.

Värmebehandlat och miljön:
Livscykelanalys enligt standardiserat förfarande har gjorts på värmebehandlad
fura i fasader. De positiva miljöegenskaperna är att det är fritt från tungmetaller och organiska miljögifter. Det är helt kretsloppsanpassat eftersom det går att återbruka, återvinna och bränna utan några negativa miljöeffekter. Det är ett förnyelsebart material. På minuskontot ligger energiåtgången. Det går åt ca 25% mer energi än vid konventionella impregneringsmetoder. Därför har vi valt en producent som jobbar mycket med energifrågan och siktar på en helt fossilfri produktion inom en snar framtid.

Lite grovt kan man säga att man använder energi istället för giftiga ämnen för att göra virket mer beständigt. Dessutom får man även längre underhållsintervall och formstabiliteten som också gör att virket kan fylla sin funktion under längre tid eller ersätta andra mindre miljövänliga material.

 

Sten

Som ett fortsatt steg i Widalas satsning på material från den fantastiska svenska naturen så lanserar vi under hösten 2020 två varianter av Kalksten som kombineras ihop med olika färger på stålet. Låt fantasin flöda och kombinera gärna med vårt värmebehandlade trä eller naturgarvat läder från Tärnsjö. Dessa material kommer att skapa sagolikt vackra platser i många år framöver!

Kalksten
Kalksten är en sedimentär bergart som består av olika mineraler där minst 50 procent utgörs av kalciumkarbonat. Den är ogenomtränglig, det vill säga att gas och vätskor inte kan passera igenom den. Kalkstenen är ett hårt och tätt material vilket ofta gör den lämplig till olika byggprojekt. Kalkstenen är ett fantastiskt och levande naturmaterial som gör sig i allehanda miljöer. Slipad får den en blank och tålig yta och ger ett mjukt, varmt och vackert intryck. Däremot är kalkstenen känslig mot syror. Kalkstenens olikheter i struktur, nyans, ådring och ibland även innehåll av fossil ger den dess livfulla karaktär.
För utomhusbruk rekommenderar vi den hyvlade stenen. Övriga går att använda utomhus men då det är en sten som är känslig för syror blir den lätt fläckig.

 
Läder Tärnsjö 8680.png

Naturgarvat läder

När det gäller läder så handlar det inte bara om materialets ursprung utan även hur det bearbetas fram till slutprodukt. Lika självklart som det är att använda trä utan kemikalier, lika självklart var det att välja naturgarvat läder från ett företag som förfinat sitt hantverk under 140 år, Tärnsjö Garveri.

Vad innebär Naturgarvat läder?
Djurhudar kan garvas på olika sätt. Den mest miljövänliga och hållbara metoden är naturgarvning, en vegetabilisk garvning som sker med bark. Det vanligaste och billigaste sättet att garva djurhudar är dock med hjälp av tungmetallen krom – ca 95 procent av allt läder i världen kromgarvas. Trots detta är det få kunder som frågor efter miljövänligt framställt läder, det ska vi vara med och ändra på.


VÅRA PRODUKTER